[Stories]

Ontdek de inspirerende verhalen achter onze sociaal circulaire hub. Lees hoe SCHOUDER lokale circulaire en sociale initiatieven ondersteunt en laat je inspireren door de verhalen van onze partners en projecten.

Deel & huurinitiatieven in de Vlaamse Ardennen

Samen met WijDelen bouwden we aan een uitgebreide lijst van huur- en deelinitiatieven in onze regio, de Vlaamse Ardennen. Gedeeld gebruik binnen een buurt versterken, begint met weten wat er beschikbaar is! Of het nu gaat om professioneel materiaal voor bedrijven of bruikbare items voor particulieren—denk aan werktuigen, kookmateriaal, boeken, speelgoed, springkastelen, fietsen of dakkoffers—alles wat gedeeld of gehuurd kan worden, draagt bij aan een duurzame en efficiënte samenleving.

Repair & Share

De HerstelMij campagne van Repair&Share zet in op een wereld waar producten langer meegaan omdat ze gerepareerd worden. Op die manier dragen herstellers en de aanvragers voor herstel bij aan een duurzamere toekomst. In een circulaire economie is herstellen namelijk dé norm, niet de uitzondering.

Met elk gerepareerd product verminderen we afval, besparen we kostbare grondstoffen en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Wil je weten welke hersteldiensten of organisaties in onze buurt te boeken zijn? Snuister gerust op deze site "Vind een hersteller in jouw buurt - Repair & Share".

AAROVA

Wist je dat AAROVA, hét bekende maatwerkbedrijf in Oudenaarde, naast een circulaire samenwerking met Pastati, nu ook samenwerkt met Samsonite Europe voor de recyclage van afgedankte koffers. Samen werken ze een oplossing uit om oude koffers te demonteren en hun materialen te hergebruiken. Een uniek verhaal over circulariteit, lokale samenwerking en maatschappelijke impact.

Groesting

Groesting werd door SCHOUDER tijdens CAP 2022 in contact gebracht met de wei-boeren van Geraardsbergen. Elke dag gaat er 4000l zure wei verloren, nochtans een waardevolle reststroom in de voeding. Samen met een projectgroep zocht Daniel Dumortier naar mogelijkheden. Daniel kookt lokaal, sociaal, met smaak, en op locatie. Hij werkt vooral met seizoengroenten en 80% van zijn producten haalt hij rechtstreeks bij lokale producenten en sociale economiebedrijven. Hij verwerkt ook reststromen uit de voedingsproductie, zoals zure wei uit de lokale mattenproductie – een smaakvol en voedzaam ingrediënt dat anders verloren gaat. De zure wei, heeft intussen een waardevolle plek gekregen in mijn keuken in soepen, bechamelsausen, smoothies, pannenkoeken en meer. 

't Uniek

’t Uniek bestaat uit een designer en medewerkers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, die samen kleding en textiel een tweede leven geven door die te upcyclen. Daarbij brengt 't Uniek principes Reduce, Reuse, Recycle, Refuse, Rethink, Repair & Relove in de praktijk.
't Uniek biedt ook diensten aan, zoals verhuur van palletzetels, het op maat maken van gordijnen, retouches en het creëren van gepersonaliseerde items voor bedrijven. 
Dankzij de samenwerking met Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen krijgen ze het mooiste tweedehands textiel (en meubilair), waarmee ze niet alleen duurzaamheid bevorderen, maar ook lokale sociale inclusie ondersteunen.